Rollerii de Galati unicolori

Acesti rolleri de Galati unicolori au un aspect mult mai apropiat de cel al Rollerului Oriental si imi plac mai mult. Desigur, am si o intrebare: Sa fie acest aspect mostenit de la liniile vechi, care nu au fost lucrate cu porumbei de ornament asa cum sunt acum baltatii, sau au fost lucrati si ei ulterior cu rolleri rusesti sau bulgaresti?



Desigur, doar crescatorii vechi sau in cunostinta de cauza ne pot lamuri. Poza urmatoare este luata de pe albumul domnului "Coconu".



Comentariu:



Daca nu au fost lucrati ulterior sau in paralel cu baltatii atunci avem o imagine clara a liniei vechi. Sa fie mai avantajati baltatii la efectuarea moristilor de actuala lor forma? Comparand Rollerii Orientali cu Rollerii de Birmingham, se pare ca da. Care este oare situatia actuala a Rollerului de Galati unicolor, cate exemplare mai sunt? Riscam oare sa pierdem originalele? Eu nu-mi doresc asta. Ar fi mare pacat. Poate ar fi bine sa ii revitalizam si sa-i popularizam. Si desigur, sa-i crestem separat de alte curente.



Comments

  1. Jucatorii de Galati unicolori nu au fost infuzati cu voiajori,pescarusi si alte minuni de rase pentru obtinerea baltaturii uniforme si a capului berbecat fiindca nu au avut cerere la vinzari.A fost si este in continuare ceruta culoarea albastru baltat si mai putin negrii baltati.De aceea porumbei mai aproape de linia veche sint rosii si galbenii baltati si unicolorii.In general cred ca se trag din rasele de jucatori turcesti din vechime,din care se trag si jucatorii rusesti de altfel.In materie de rase de joc turcii sint cei mai buni in lume!

    ReplyDelete
  2. Ce apare in poza asta seama mai mult a lungi de Braila. Din ce am vazut pe acel site sunt cu forma capului, lungimea corpului, si tinuta tip roller specifice lungilor de Braila. Lungii au mostenit aceste caracteristici de la rollerii de Odesa cu care au fost creati.
    Tanase Valentin

    ReplyDelete
  3. Am vazut un negru asemanator cu cei de aici si la domnul Sorinescu pe album...

    Eu nu sunt expert si vreau sa stiu mai multe, desigur.

    ReplyDelete
  4. Domnule Vasile,va raspund aici deoarece nu vreau sa incarc site-ul lui Andrei cu o discutie personala.Eu unul tin porumbeii pentru mine si nu o sa fiu niciodata vreun mare specialist.Am crescut cu galatenii de cind m-am nascut,tatal meu avea din 1960.Am tinut si eu citiva ani,apoi au facut pseudopesta aviara,care in anii aia nici nu avea tratament si a trebuit sa-i sacrific si pe aia care n-au murit.Galatenii aia erau de zbor,jucau rar cite un exemplar,asa se tineau in zona noastra a Banatului.Dar in nici un caz nu aratau ca ''porumbelul galatean de zbor si invirtitura'',din Bucuresti si Craiova,niste aratari care nu mai au in comun cu galatenii numai culoarea albastru baltat.Va dau dreptate,porumbeii lor sint alta rasa desi ei nu recunosc,totusi intr-o zi o sa-si omologheze rasa lor ca cei din Severin si o sa dispara si problema asta.Si nu porumbeii lor sint cea mai mare problema pentru rasa galateni,cel putin ai lor zboara bine,dar ia sa vedeti niste porumbei ''frumosi'' in standardul rasei cum nu poti sa-i ridici de pe casa nici cu tunu`!Acesti porumbei si crescatorii lor sint cea mai mare amenintare pentru aceasta rasa care este una de performanta nu de frumusete.In prezent incerc sa ma apuc si de galateni pe linga tippleri dar stind la bloc,spatiul e limitat si nu am decit trei perechi care drept sa zic nu sint prea grozave nici la zbor si nici la joc,pe deasupra au si ochi rosii sint revarsati unii,culori amestecate,ce mai ''gutani uriti'' cum ar zice cineva...Cit despre discutiile de pe net,sint sterile dupa parerea mea fiindca cele doua tabere se cunosc bine si se cearta in continuare la fiecare ocazie,d-l Torino scrie un articol duplicitar ...fiind cunoscut faptul ca in Bucuresti la porumbeii care joaca li se rupe gitul imediat ...nu vad ce rost au certurile astea la fiecare topic despre galateni cind starea de fapt este cunoscuta de toti
    In speranta ca nu v-am plictisit va urez un an nou fericit dumneavoastra si familiei!

    ReplyDelete
  5. Da, cred ca pana la urma va dau dreptate. Exista totusi progres de un an incoace si speram sa ia amploare.

    Personal cred ca R.C.R. are nevoie de un blog al ei, activ, deschis pentru orice fel de discutii. Un blog care sa fie promovat intens, si care la randu-i sa promoveze concursurile si rasele de porumbei inscrise.

    Eventual, pot exista doua tipuri de publicatii: cele la care se poate comenta public, si cele la care pot comenta doar membrii asociatiei.

    Va multumim pentru urari si va dorim de asemenea un an nou fericit si multa sanatate dvs. si familiei dvs.!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Prospectiuni ilegale?

Roller-ul de Birmingam - un concurent serios

Jucătorul de Călăraşi - între mit şi realitate