Informatii suplimentare despre urmarirea/inregistrarea GPS a unui porumbel in zbor
Vroiam sa comentez direct la articolul original de aici insa am luat hotararea sa nu mai comentez pe situl d-lui Andrei pana nu am rezultate concrete in ce priveste rasele romanesti de porumbei crescute de mine. Plus ca aici pot detalia cu poze-exemplu.
Momentan, pentru ca tehnologia GPS actuala nu permite un grad acceptabil de miniaturizare, dar si de autonomie, exista doua metode distincte de urmarire a porumbeilor prin GPS:
Prima, cea discutata pe situl de mai sus, permite inregistrarea locatiei, altitudinii si vitezei cu care zboara porumbelul aflat in concurs. Aceste date se pot descarca din memoria dispozitivului la sosirea porumbelului. Ca detalii tehnice, dispozitivul contine, in mare, un receptor satelit, un microprocesor (un microcomputer efectiv) si un chip de memorie. In varianta pentru distante scurte, microprocesorul este programat sa citeasca la fiecare secunda datele furnizate de receptorul satelit si sa le stocheze in chip-ul de memorie. In varianta pentru distante lungi, citirea se face la fiecare 3 minute pentru a economisi bateria si pentru a reduce cantitatea de date (nu e de nici un folos ca memoria sa fie umpluta la primele sase ore de zbor dintr-un concurs de o zi intreaga).
Cele doua dispozitive sunt produse in serie la firma taiwaneza San Jose Technology, Inc. ce le poate livra si asa cum sunt, fara programul de achizitie date. Si asta este util pentru hobistii care vor sa-si dezvolte propriul program, sau, pentru a da posibilitatea de revanzare si altor firme care pot sa ofere propriul lor program de achizitie date si prezentare grafica.
A doua varianta este cea de urmarire in timp real a zborului porumbelului prin plasarea unui dispozitiv de GSP tracking. Din pacate, cel mai mic dispozitiv din lume, are cu tot cu acumulator, 55 de grame in greutate. Este produs de aceeasi firma taiwaneza. Acest dispozitiv este mai voluminos pentru ca include in plus un emitator SMS sau GPRS, identic cu cel din telefoanele mobile, si un acumulator mai voluminos pentru ca fiind mai multe componente electronice, si emitatorul avand nevoie sa genereze un semnal puternic, consumul de curent este mult mai mare.
Observatii si concluzii
Momentan, prima varianta este cea posibila, 12gr. nefiind prea mult pentru porumbel. Este foarte posibil ca aceasta varianta sa poata fi miniaturizata pentru insertie subcutanata. Aceasta varianta nu scade fillingul, senzatia adeptilor clasicului, ba chiar creste emotia tinand cont ca acest dispozitiv scump poate fi pierdut definitiv. Acest dispozitiv nu emite in eter locatia lui, ci o stocheaza in memorie. Deci, nu poate fi urmarit in timp real. De asemenea, odata pierdut, nu mai poate fi localizat datorita aceluiasi fapt (nu emite). Asa ca persoanele care au motive sa incerce sa impiedice oarecum adoptarea acestui dispozitiv la scara larga, le asigur ca nu prea au de ce se teme, el nu dezvaluie in timp real locatia porumbelului si chiar poate fi distrus/confiscat de astfel de persoane. Acesta fiind si dezavantajul major. Practic, acest dispozitiv poate fi folosit in zone geografice cu oameni de inalta tinuta morala. La noi este exclus.
Varianta a doua este cea de dorit pentru ca permite monitorizarea in timp real a porumbelului. De asemenea, se poate vedea locul in care porumbelul stationeaza si daca dispozitivul a fost distrus sau nu. Ofera un grad de securitate porumbelului si dispozitivul poate fi recuperat pentru ca emite semnal.
La ce sunt utile aceste dispozitive?
Ajuta, asa cum s-a spus si pe situl porumbei.ro, la studierea traseelor. Ajuta la identificarea zonelor cu atacuri din partea rapitoarelor. Ajuta la aflarea motivului intarzierii porumbelului. De exemplu, pentru un porumbel care provine dintr-o linie de exceptie si care a confirmat anterior, putem afla daca intarzierea a fost cauzata de un atac de rapitoare, de boala sau de antrenamentul intensiv la care a fost supus. In cazul urmaririi in timp real, emotiile cresc, mai ales cand observi un atac de rapitoare in direct. De asemenea, poti observa capacitatea de orientare a porumbelului aflat in concurs, ceea ce te ajuta la luarea deciziilor corecte (daca va fi pus la matca sau daca va fi eliminat). Tot in cazul dispozitivului de urmarire in timp real, ajuta la recuoperarea porumbelului daca acesta a fost "capcanit", sau la recuperarea dispozitivului daca porumbelul a fost atacat e rapitoare. In mod cert, in cazul dispozitivelor de urmarire in timp real, poate duce la diminuarea vanarii lor de catre cei care detin arme sau de catre cei care pun capcane.
Un efect negativ este tehnologizarea excesiva a acestui sport iar ceea ce trebuie evitat pentru viitor, este obligativitatea montarii unor astfel de dispozitive.
Electronistii pasionati pot face acest dispozitiv de la zero, pentru ca exista componentele necesare la noi in tara, insa costul final este mult mai mare decat in cazul producerii lui in serie. Pot da cateva detalii pentru cei interesati.
Comments
Post a Comment