Sperante la orizont?

Ar fi pacat sa fie inca o speranta desarta...



Urmatorul citat este comentariul cu numarul 96 postat pe porumbei.ro, la acest articol.




................................

- Rugam toti crescatorii de porumbei galateni - varianta zbor , din orasele : Bucuresti , Craiova , Drobeta Turnu Severin si Calafat , sa ne intalnim si sa avem o discutie constructiva , in urma careia sa negociem un regulament comun de zbor !

Ar fi bine sa ne vedem in luna februarie , daca se poate in Bucuresti !

................................

- Multumim domnului Andrei Dejan , pentru colaborare si intelegere !

Cu respect,

Bogdan



Marturisesc ca este ceea ce sper sa se intample si consider ca este absolut necesar si benefic pentru ambele variante de zbor. Stiu ca sunt multe persoane impotriva acestei separari insa trebuie sa recunoastem ca cele doua variante au directii diferite de dezvoltare. Daca varianta de zbor si joc poate beneficia de infuzii de la Rollerul Oriental, varianta de zbor primeste infuzii de zburatori conform vederilor sustinatorilor ei.



Sunt deja doua rase, diferite la capacitati de zbor si conformatie fizica. Amestecarea celor doua variante, avand fiecare bagaj genetic diferit, ar dauna ambelor rase. Se cunoaste deja pasiunea majora a romanilor din sudul tarii pentru porumbei zburatori. Doar putini dintre ei sunt adeptii rollerilor (a disparut demult Rollerul de Caracal si Rollerul de Calarasi nu mai are sustinatori in sudul tarii - ce alte rase de roller mai avem in zona?). De fapt, aceasta separare exista de multa vreme, prin voia ferma a pasionatilor de zburatori.



Insa pana acum, a lipsit vointa sustinatorilor vechii rase de a accepta situatia, si cea a sustinatorilor actualului zburator de a "legaliza" starea de lucruri.



Cred ca e timpul asezarii lucrurilor. E vital pentru ambele rase si columbofilia romaneasca. E un non-sens sa ne faultam unii pe altii de fiecare data. Si in viitor, probabil ca nu va fi nici o problema ca un crescator sa detina ambele rase, sa concureze pe rand, la ambele categorii.



Durerea mea este ca aceasta rasa de zburatori a fost creata din cea mai renumita rasa de rolleri ai Romaniei, intr-un mod tenace. Intai au fost doar cativa crescatori care au pornit totul, si apoi din ce in ce mai numerosi au fost cei care au continuat acest curent. Domnilor partizani ai rasei Zburator de Galati, faceti un efort si salvati vechea rasa de Roller de Galati si definitivati-va opera, fixati caracterele si omologati noua rasa.



In vreme ce rase vechi de zburatori (in opinia mea, chiar mai frumoase) dispar din cauza sechestrarii in voliere, o alta rasa de zburatori apare la orizont. Sa fie oare toate lucrurile dictate de aspectul comercial? Eu cred ca nu. Cred ca sunt multi oameni cu adevarat pasionati de aceasta noua rasa si catre ei ma adresez in speranta ca vor face ceea ce trebuie facut.

Comments

  1. Cand ma refer la disparitia sustinatorilor Rollerului de Calarasi, ma refer la adevaratii pasionati de roller, cei care ii zboara si apreciaza si selecteaza exemplare care executa snururi lungi de tumbe, si nu la crescatorii de porumbei de ornament.

    ReplyDelete
  2. Continui sa citesc comentariile de la articolul original...


    Am cateva observatii:

    1 - Actualii crescatori care selectioneaza zburatori din Rollerul de Galati o fac in mod sigur din pasiune pentru zburatori, pentru ca le place aspectul Rollerului de Galati, dar si probabil din dorinta de a demonstra ca se poate. Tinand cont de asta, partizanii rollerului trebuie sa stie ca nu pot schimba lucrurile, nici macar sa le interzica sau sa le impuna o anumita conduita.

    2 - Cred ca e tot mai evident ca e necesara renuntarea la denumirea generica de "Jucator", pentru ca a devenit ambigua. Atat de ambigua incat e fortata in continuare si pentru zburatorii de Galati obtinuti din Rollerul de Galati. In plus, e clar ca baga in aceeasi galeata rollerii cu tumblerii (si asta e iarasi o alta problema care trebuie lamurita pentru ca unul din efectele negative ale acestei "confuzii" este stricarea jocului Tumblerului Bimotat de Ardeal prin infuzii cu Rolllerul de Calarasi - observati cum se diferentiaza automat folosind doar denumirile corecte). Sunt denumiri de bun simt, care descriu exact tipul de joc si, in cazul Rollerului de Galati, ar face caraghioasa folosirea aceleiasi denumiri si pentru Zburatorul de Galati.

    3 - Domnilor, rollerul fara joc, nu poate demonstra ca este roller, si de aceea nu poate fi numit roller. Cuvantul roller, ce intra in denumirea unei rase, nu este un nume propriuzis, ci descrie o caracteristica existenta. In speta, jocul de tip morisca, in snururi lungi (cat de lungi, asta depinde de selectii si antrenament).

    ReplyDelete
  3. Posibile denumiri ale asa zisului "Zburator de Galati", derivat din "Rollerul de Galati" (ciocosii, care au primit infuzii din afara rasei):

    - Zburator Vioriu de Galati
    - Zburator Vanat-baltat de Galati
    - Zburator Albastru-baltat de Galati
    - Zburator Baltat pe vanat (sau albastru) de Galati

    Componenta "de Galati" poate fi inlocuita cu una din urmatoarele: "de Bucuresti", "de Craiova", "de Oltenia" etc.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Prospectiuni ilegale?

Roller-ul de Birmingam - un concurent serios

Jucătorul de Călăraşi - între mit şi realitate