Selectia naturala

"Do you get tired of sick or weak birds? Do you enjoy babying and helping weaker specimens to survive? Do you breed rolldowns and frequent bouncers? If you answered yes to any of these questions, then the fault may be your own."




Click here to see original article



In cele ce urmeaza, e o incercare de traducere a unui excelent articol despre selectia naturala, scris de Ken Easley, un pasionat crescator de Birmingham Rollers.



"Te-ai saturat de pasari bolnave sau sensibile? Iti petreci timpul crescand pui sau ajutand pasari slabe sa supravietuiasca? Esti cumva crescator de cazatori sau pasari care nu joaca bine? Daca raspunsul este da la oricare din aceste intrebari, atunci e posibil ca vina sa fie a ta.



Poti sa le lasi sa se descurce singure sau sa fi milos ucigandu-le si mancandu-le pentru a nu fi irosite. Si poate ca te intrebi ce are asta a face cu rollerii. Este abilitatea de a lua decizii corecte, in deplina armonie cu natura.



Este dificil sa abordezi subiectul fara sa sune a cruzime. Natura pare cruda, dar bine motivata. Ca copil, l-am rugat pe tatal meu sa ma lase sa iau acasa o prepelita cu aripa rupta pentru a avea grija de ea, dupa vanatoare. Tatal meu i-a rupt gatul imediat si a pus-o in buzunarul de la vesta pentru a opri orice discutie. Stia ca pasarea va suferi mental pentru ca nu era in stare sa zboare si ca era tinuta captiva. Normal, in afara de motivul ca pasarea era tare gustoasa.



Noi ca crescatori responsabili ar trebui sa urmam cursul naturii cat mai mult cu putinta pentru a obtine pasari rezistente pentru ca pe termen lung, e cea mai umana actiune a noastra.

Pe de alta parte, trebuie sa stim cand conditiile create de noi cauzeaza probleme si cand e necesara interventia noastra.



Ignoranta noastra cauzeaza suferinta inutila cum ar fi pui cu picioarele departate (cracanate). Acest lucru se intampla cand in castronul in care e creat cuibul nu exista rumegus sau alt material de cuib si puii nu-si pot tine picioarele sub ei, alunecand pe suprafata cuibului. Trebuie sa invatam cand trebuie sa intervenim si cand nu.



Antibioticele trebuiesc folosite doar cand este absolut necesar. Folosirea anibioticelor in mod constant contribuie la slabirea familiei de rolleri. Cei slabi trebuie descoperiti si eliminati din motive evidente.



Trebuie sa avem grija sa nu punem vasul cu apa acolo unde pasarile pot contamina apa cu excremente. Nici cele mai puternice pasari nu pot supravietui stupiditatii noastre. Pe de alta parte, avem si o altfel de ignoranta. Punand clor in apa si alte produse similare nu facem decat sa distrugem bacteriile bune si cursul natural al functionarii sistemului imunitar, slabind pasarile. Unii vor spune ca ei folosesc Clorox si niciodata nu au avut probleme. Cum poti sa stii ca nu ai pasari slabe cand niciodata nu le expui la germeni? Nu poti, si contribui de fapt la cresterea unei familii slabe. De fiecare data cand intervii in acest fel, strici selectia naturala. Stiu ca asta suna ciudat dar pasarile nu sunt fiinte umane, trebuie sa faci aceasta diferenta.



Cand urmezi cursul naturii, imbolnabirile nu vor mai fi o problema. Cel mai puternic va supravietui, transmitand genele generatiei urmatoare. Vei fi responsabil pentru mentinerea sanatatii pasarilor, ceea ce inseamna doar putin ajutor din partea noastra sau deloc. In opinia mea, acest lucru te face mai uman. Acestea sunt datele problemei.



Desigur, nu ma refer la pasari ranite de uliu care necesita ingrijiri, sau evenimente nefericite de acest gen. Ma refer la pasarile care sunt slabe genetic (nascute asa) si incapabile sa supravietuiasca fara ajutorul nostru (observati va rog diferenta dintre crescatorii de pasari de zbor si joc, si crescatorii de porumbei ornamentali, handicapati - nota funlw65). Haideti sa privim catre efectele pe termen lung. Daca ingrijesti un exemplar sensibil pana acolo incat il faci sanatos si mai tarziu il folosesti la reproducere, genele proaste vor fi transmise generatiei viitoare. Ca rezultat, vei crea o familie slaba, care va necesita ajutor in viitor. Nu este aceasta o cruzime? E trist sa vezi o pasare tanara chinuindu-se si e in natura noastra sa-i sarim in ajutor, dar pe termen lung, e mai bine sa ne abtinem de la a interveni.



Am auzit de crescatori care intervin si ajuta puii sa iasa din oua. Daca pasarea nu este suficient de puternica sa iasa singura din ou aunci nu merita sa iasa. Este bine sa lasam ouale si puii sa se descurce singuri. Interventia noastra nu ajuta cu nimic, doar submineaza natura.



Daca in mod constient cresti cazatori ca reproducatori in loc de pasari stabile (puternice fizic si mental) atunci in opinia mea esti un ignorant al intregului ansamblu, sau indiferent, ceea ce e mai rau. Folosind cazatori sau




Fraza originala este: "Using rolldowns and frequent bouncers is all the same thing". Nu am stiut exact ce vrea sa spuna cu "bouncers" asa ca am tradus ca referindu-se la joc neregulat sau prost.





pasari cu joc prost pentru reproducere este unul si acelasi lucru. E inutil sa folosesti pasari care nu se pot opri la timp pentru a nu se zdrobi de pamant. Cea mai proasta motivatie pe care am vazut-o in folosirea cazatorilor ca reproducatori este ca ei au un joc lung si pot contribui la castigarea competitiilor. Te intrebi cum vine asta? Pai in mod normal, cazatorii sunt buni rolleri pe o periada scurta de timp pentru ca sfarsesc prin a se sinucide sau prin a renunta definitiv la joc. Pentru unii, acest lucru e acceptabil. Ei pereptueaza astfel de pasari slabe cu sutele in speranta ca vor avea macar 20 in ziua de concurs care vor juca decent. Ei sfarsesc prin a-si reduce efectivul dandu-i la vizitatori sau datorita mortii. Ce rusinoasa situatie.



Calea corecta de a construi un set pe care putem conta este folosind pasari stabile. Poate ca cineva ar putea spune ca nu poate sa astepte o pasare timp de doi ani pentru a putea vedea daca este stabila. Ce fel de scuza este asta? Aceste pasari au fost dezvoltate observandu-le in aer si nu intr-o voliera. Daca nu poti sa stai sa-ti urmaresti pasarile zburand timp de doi ani, atunci creste papagali parakeet. Asta nu inseamna ca pasarile nu vor juca pana nu vor implini doi ani. Rollerii buni incep sa joace la varsta de 4 luni si ajung grozavi la varsta de 8 luni. Motivul pentru care trebuie sa-i tii la zbor timp de doi ani este ca asa vezi care din ei isi pastreaza performantele.



Intervin din nou. Spuneam intr-un articol precedent ca Brimingham Roller este o rasa relativ recenta, caruia nu i-au fost fixate nici macar caracteristicile jocului. Desi jocul lor seamana cu cel al rollerului de Galati, foarte putine exemplare isi pastreaza tipul de joc curat, perfect. Foarte multe incep sa joace aiurea. Voi posta la final un film sugerat de Nicolas Girard cu un roller de Birmingham cu un joc perfect, asa cum ar trebui sa-l aiba toti rollerii de Birmingham insa astfel de exemplare se obtin foarte greu.





Aceasta procedura asigura obtinerea unor rolleri care ne pot bucura multi ani. Si nu este acesta lucrul pe care-l dorim cu totii? Un roller stabil este un porumbel care va juca multi ani fara sa cada, si fara sa piarda prea mult din calitatea jocului.



Nivelul de experienta la un crescator poate fi recunoscut dupa tipul de raspuns pe care-l primesti cand ii sugerezi sa astepte doi ani de zile pana sa bage rolerii la reproductie. Daca acea persoana are experienta, intelege ca te-ai referit la a astepta pana vei fi sigur ca acea pasare este stabila. Daca nu are experienta, va crede ca spui ca nu vor juca pana nu implinesc doi ani. Daca o pasare nu incepe sa joace pana la varsta de un an, atunci descotoroseste-te de ea, daca nu cumva are o forma a corpului exceptionala si in acest caz, mai astepti un an. In orice caz, aceasta pasare nu va fi folosita la reproducere pentru ca genele ei vor fi transmise mai departe si chiar nu cred ca vrei sa astepti mai mult de 8 luni pana sa vezi un joc bun.



De asemenea, auzi plangeri cum ca pasarile se pierd din cauza uliilor. Soimi da, sunt de acord, dar ulii? Un bun roller care zboara intr-o zona vizitata regulat de ulii poate evita atacul acestora cu succes. Ma gandesc ca multi dintre aceia care dau vina pe ulii au de fapt cazatori si pentru ca nu au tmp sa-si observe pasarile nu afla cauza mortii. Asa ca in loc sa spuna prietenilor ca au o gramada de cazatori, mai bine dau vina pe ulii.



Se pare ca in Romania, e general acceptata conceptia ca galatenii nostri pot fi prinsi usor de uliu. Asa ca majoritatea sunt tinuti inchisi mai tot timpul. Uite ca Birmingham Roller, desi mai mic ca statura, zboara bine si poate evita un uliu. Sunt sigur ca si galatenii nostrii sunt in stare, numai sa ii antrenam ca atare.




Am pierdut uneori tineret prins de ulii si reproducatori introdusi de curand in lotul de zbor pentru ca erau inca prea grasi pentru a putea evita un uliu dar setul meu de zburatori este destul de testat la ulii.



Cel mai bun roller care l-am avut in competitii era batran de 6 ani. Am zburat o porumbita care era batrana de 17 ani. Am un prieten apropiat care a zburat un mascul de 11 ani care inca mai juca decent. Chiar daca a sfarsit prins de uliu, fiti siguri ca a oferit ani intregi de satisfactie.



Ultimul lucru pe care mi-l doresc este sa vad un roller cum se transforma in tumbler. Ar trebui sa fim responsabili si sa nu risipim mancarea pe astfel de exemplare.

Nu incerc sa conving acele persoane care sunt prea ignorante in ce priveste imaginea de ansamblu pentru ca ele sunt incapabile sa ajunga la acest nivel de perceptie. Acest articol este pentru cei care sunt capabil si au vointa de a duce mai departe sarcina de a creste rolleri de Birmingham de calitate, asa cum au fost formati de creatorii rasei. Nu e nimic mai dezamagitor decat sa vezi lipsa de respect si tratament iresponsabil fata de aceasta minunata creatura.



Singura cale de a obtine rolleri in forma perfecta este sa folosesti reproducatori care au prezentat joc (morisca) bun cel putin 2 ani. Am crescut pasari care jucau excelent si la varsta de 5, 6 ani asa ca stiu ca acest lucru este posibil. Cunosc si alti crescatori care de asemenea au multe pasari batrane care sunt inca rolleri stabili.



..........



Un lucru de care trebuie sa tinem seama este ca porumbeii dintr-o voliera vor manca absolut orice, inclusiv excremente de soarece. Asta este vina noastra pentru ca-i tinem inchisi, in libertate nu s-ar intampla acest lucru, asa ca trebuie sa intervenim. Excrementele de soarece sunt mortale pentru porumbei. Daca lasi containerul cu mancare deschis si un soarece intra la mancare, vei avea foarte curand tineret bolnav si pasari moarte. Soarecii urineaza pe mancare sau o contamineaza doar atingand-o cu labele murdare. Sunt foarte multe si diferite simptome cazate de contaminare generata de sobolani, ca tremuratul capului la tineret sau pierderea echilibrului sau slabirea. Trebuie evitat contactul cu soarecii cu orice pret.



Recomand containere sigilate pentru a tine mancarea proaspata. In general, tin cateva capcane de soarece in camera unde stochez hrana, cu o momeala cu unt de alune. Untul de alune e irezistibil pentru un soarece.



Intotdeauna ofera un surplus de mancare pasarilor in timpul lunilor reci de iarna. Porumbeii tremura cand e rece. Aceste tremuraturi consuma energie, ceea ce creeaza caldura. Setul de porumebi de zbor vor fi mai putin grasi asa ca va fi imposibil pentru ei sa mentina multa caldura si vor deveni sensibili si cu leziuni interne. O cale de a vedea daca pasarile au fost hranite suficient, este sa intram pe usa volierei cu mana plina de mancare. Daca o pasare vine la mana ta ca sa manace, in mod sigur are nevoie de hrana. Rollerii care nu vin la mana, sunt hraniti suficient. Asta ii separa pe cei lacomi de cei flamanzi. Daca pasarea este hranita suficient ar trebui sa simti ceva carne la muchia pieptului. E necesar sa verifici in acest fel toate pasarile care par flamande pentru a te asigura ca nu e vorba de lacomie si ca intr-adevar acea pasare are nevoie de un plus de hrana.



Daca o pasare prezinta ulceratii, e in general din cauza stresului foarte mare datorat stilului de viata din voliera sau alte motive asemanatoare cum ar fi suprapopularea volierei sau mizeria excesiva.



Aceste pasari poate nu prezinta ele ulcer vizibil dar il transmit puilor pe care-i cresc. Puii golasi pot avea ulcer la buric sau in gusa. De asemenea, pot avea ulceratii in rect sau organele reproducatoare. Da pasarii tot ce poate manca si apa curata si spatiu suficient si in timp, aceste ulceratii dispar. Micutele medicamente-tableta numite spartrix sunt de asemenea foarte bune. Aparitia acestor ulceratii pate fi din cauza omului asa ca si aici putem ajuta.



Cand pasarile din setul de zbor sunt imperechiate si imediat incep sa creasca pui, nu au posibilitatea sa faca fata efortului vietii de zbor. Pasari ca acestea vor transmite ulceratii puilor pana cand corpul lor va avea timp suficient sa se recupereze. Unele pasari sunt slabe prin natura lor si intotdeauna vor face ulceratii si le vor transmite. Recomand eliminarea acestor pasari.



Pentru a elimina stresul, porumbeii trebuie sa se simta in siguranta si netematori. Copii mici, jucandu-se prin aproiere cu mingea timp indelungat vor stresa pasarile. Caini straini si pisici carora li se permite sa intre in curte cauzeaza stres. Artificiile de 4 Iulie si Anul Nou vor cauza stres daca sunt prea aproape de ei.



Porumbeii ar trebui sa aiba podele din plasa pentru a nu retine gainatul ferindu-i de expunerea la praf si oua de viermi. Porumbeii produc "matreata". De asemenea, gainatul uscat va produce praf. La fel de periculos ca fumul de tigara pentru plamani. Porumbeii se imbolnavesc de plamani si mor. Si asa se intampla si cu gainile. Este foarte bine sa cresti porumbei intr-o voliera cu podea din plasa si cu distanta de la podea la pamant de aproximativ 16 inches (16 inches * 15.4 = distanta in milimetri).



Utilizand acest tip de voliera, elimini viermii. Ciclul viermilor depinde de existenta porumbelului. Daca gainatul trece prin plasa pe pamant, atunci pasarile nu vor fi expuse la contaminarea cu oua si nu vor face viermi intestinali.



Tuturor celor care vor comenta ca acest tip de voliera expune porumbeii la frig excesiv, le voi spune ca nu este corect. Am vazut gutani in Siberia mergand prin zapada, care erau grasi si sanatosi. De asemenea, am crescut "Rusian Bokenskis" in balconul meu din Siberia. Aveau nevoie de o dieta cu mai multe grasimi dar suportau cu succes temperaturi de pana la -15 grade celsius. Frigul nu afecteaza pasarile dar vantul o face. Porumbeii au nevoie de un adapost ferit de vant. Intotdeauna asigurati-va ca iesirea porumbeilor este indreptata spre sud. In timpul iernii, soarele va straluci in voliera pe tot timpul zilei.



Daca nu poti construi o voliera mare cu o astfel de podea din plasa, atunci foloseste voliere mici, construite cam ca boxele cu plasa dedesubt. Aceste tip de custi vor gazdui pana la doua perechi fiecare. Se poate face usor curatenie sub ele, neconstituind un pericol pentru crescator. Porumbeii sunt rezistenti si se descurca in aproape orice situatie dar o vor face mult mai bine daca urmatoarele idei sunt aplicate:




  1. Pastreaza doar rollerii puternici, sanatosi si stabili pentru matca.

  2. Fi milos si elimina exemplarele sensibile.

  3. Ofera mult spatiu pentru exercitiu reproducatorilor.

  4. Zboara setul de zbor in mod regulat.

  5. Ofera apa curata.

  6. Mancare proaspata si curata.

  7. Aer curat prin podeaua de plasa.

  8. O voliera uscata.

  9. Un mediu cu stres scazut.

  10. Grit cu iod si minerale pentru reproducatori.

  11. Un mediu lipsit de soareci si sobolani.

  12. Niciodata sa nu cresti porumbei in apropiere de gaini.

  13. Ofera un adapost ferit de vant si insorit pentru reproducatori.




Cele mai multe decese si imbolnaviri se datoreaza ignorantei crescatorului. Daca cresti porumbeii ca pe niste prizonieri de razboi, asta si vei avea. Ai grija de ei dar nu-i trata ca pe un copil in incubator. Incearca sa simulezi coonditiile naturale cat mai mult cu putinta. Acest lucru va da rezultate excelente pe termen lung.

Comments

  1. de ce nu e bine sa cresti porumbei aproape de gaini si daca le ai in curte care ar fi distanta necesara ca convietuirea sa se realizeze in bune conditii.

    ReplyDelete
  2. Ca sa nu se imbolnaveasca porumbeii de la ele. Nu stiu care ar fi distanta optima. Cei care locuiesc prin orase posibil sa nu prea mai aiba spatiu si pentru gaini iar cei di la tara, cu spatiu mare, probabil ca pot sa "puna" o distanta maricica intre voliera si cotetele de gaini.

    Chiar nu stiu insa ar fi bine daca nu ar intra in contact cu excrementele de gaina. Probabil crescuti in curti separate. Sau gainile crescute in cotete cu voliere. Complet separate. O cheltuiala pe care multi nu si-o permit.

    ReplyDelete
  3. Super articol! La pct. 2 este putin gresit: "Fi milos si elimina exemplarele sensibile"

    Am si eu in lucru un astfel de articol si cand il public o sa pun un link si la acesta.

    Sunt fff. interesat de modele de custi cu podea de plasa pentru ca am probleme cu praful - multi crescatori nici nu stiu cat de nociv este.

    Spor la zbor!

    ReplyDelete
  4. Scuze pentru moderarea intarziata... am fost ocupat (inca mai lucrez) cu depanarea catorva module pentru sNews CMS si crearea altor module...

    Am cam lasat balta blogul... cand termin, sper sa-mi revin repede...

    http://snewscms.com

    ReplyDelete
  5. Referitor la link, e diferit fata de Wordpress; aici trebuie postat sub forma completa, http://www.porumbei.ro - Blogger asta e ORIBIL.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Prospectiuni ilegale?

Roller-ul de Birmingam - un concurent serios

Jucătorul de Călăraşi - între mit şi realitate