Reguli de bun simt ...

... În promovarea şi răspândirea unei rase.



Atunci când creşteţi o rasă de porumbei şi vin cumpărători din zona în care locuiţi, mai ales persoane proaspăt inoculate cu acest microb. Oferiţi-i standardul rasei şi aveţi grijă să fie cel al d-lui Feliciu Bonaţiu. Vindeţi sau oferiţi cadou numai perechi bune, sănătoase, din linii diferite. Este interesul dvs. să puneţi umărul la crearea a încă unui nucleu de creştere a rasei pe care o promovaţi pentru a putea apela la nevoie cu încredere pentru împrospătarea lotului dvs. Încurajati persoana respectivă să achiziţioneze păsări şi din altă parte. Oferiţi-i adrese bune. Când eram copil, auzeam mereu discuţii de genul (numele sunt fictive):



- Măi Anghele, tot te duci în Craiova, ia-mi şi mie două perechi de gălăţeni de la Icsulescu...

- Păi Ioane, de ce nu iei de la George, că stă lângă tine.

- Nu mă, că şi el tot de la mine îi are.



Nu vindeţi păsările dumneavoastră puternic consangvinizate şi cu defecte genetice ascunse. Asta nu e promovare, asta e negustorie. Totul se va întoarce împotriva dvs. şi de fapt, împotriva porumbeilor pe care îi creşteţi. Dacă vă pasă de rasele româneşti şi de ”patrimoniul” nostru naţional.



Aceste ”reguli” sunt valabile şi în cazul creării unei noi rase numai că acolo prioritar este promovarea reţetei de obţinere a rasei pentru a crea nuclee de dezvoltare a rasei respective. Pentru că această rasă, fiind nouă şi care nu există decăt în voliera dvs., nu are cum să fie reîmprospătată din altă parte. Dacă păstraţi reţeta doar pentru dvs., daţi-mi voie să mă îndoiesc de adevăratele intenţii ale dvs.

Comments

Popular posts from this blog

Prospectiuni ilegale?

Roller-ul de Birmingam - un concurent serios

Jucătorul de Călăraşi - între mit şi realitate