DUNAREA - ”vinovatul” secret al performantelor jucatorilor nostri?
Observ de ceva vreme un amănunt care poate a scăpat multora. Toţi jucătorii din jurul Dunării au performanţe excelente. Pe măsură ce ne depărtăm de Dunăre, performanţele scad, jocul devine mai puţin adânc, numărul de tumbe mai mic. Nu spun că performanţele dispar ci că se diminuează. Dacă iei un porumbel de Dunăre şi-l aduci in zone fără curenţi de aer puternici, performanţele scad, joacă cu mai multă greutate ca până atunci. Şi parcă şi plăcerea de a juca scade, jocul devenind mai rar pentru că este efectuat cu mai mare efort.
Următoarea discuţie de pe forumul francez [adresa]
vine să-mi întărească concluzia:
Nicolas Girard comentează:
.............
Etienne just called me last night and we talked Transylvania yes.
Personally, I sense that the transylvanie is not a race that I would keep for years, because they have the particularity to eat very slowly compared to others (CF, Rak, and Pius OR), making it necessary absolutely separate meals for when they eat at their own pace. I do not have time to have fun at it, so they lose weight and always hungry, so do not fly.
For performance tumble, I am quite disappointed about 4 youth training (from 5 months) and one tumbled yet he needed a wind strong enough to face to help him finish it tumbled ...
But I think the Transylvania Etienne will be the best in-flight because it lifts them in the woods.
Şi traducerea parţială şi aproximativă ar suna cam aşa:
Personal, cred că jucătorul bimoţat de Ardeal nu este rasa pe care aş ţine-o mai mulţi ani pentru că au particularitatea de a mânca foarte lent în comparaţie cu celelalte rase pe care le am, făcând neapărat necesară separarea lor în timpul hrănirii. Eu nu am timp pentru asta aşa că ei pierd din greutate, sunt mereu flămânzi şi ca atare, nu zboară.
În ce priveşte performanţa de joc, sunt cam dezamăgit, antrenez de cinci luni cei patru pui şi doar unul din ei a început să joace, dar chiar şi acesta având nevoie de vânt puternic care să-l ajute să termine tumba.
Dar cred că jucătorii bimoţaţi de Ardeal ai lui Etienne vor zbura mai bine pentru că el îi înalţă la zbor deasupra pădurii.
Am îngroşat textul care-mi întăreşte concluzia. Posibil să greşesc ...
English text:
The observation of Nicolas made me think about something: Maybe Danube is "guilty" about our performances with Galati Roller.
We have good high fly all over the country but only around Danube we have the deepest roll.
French text:
L'observation de Nicolas m'a fait penser à quelque chose: Peut-être Danube est "coupable" sur nos performances avec Galati Roller.
Nous avons de bonnes haute volée dans tout le pays, mais seulement autour du Danube, nous avons le plus profond rouleau.
Acestea fiind spuse, ar fi interesant de observat performanţele Rolerilor de Birmingam şi ale Rolerilor Orientali, aduşi pe plaiurile noastre, lângă Dunăre. Aşa, pentru o comparaţie corectă.
ReplyDeleteAre cineva puterea financiară pentru a face acest experiment?
În acest fel, s-ar clarifica multe, judecarea zborurilor porumbeilor de lângă Dunăre s-ar face diferit faţă de restul ţării ... (şi probabil că în momentul acesta, sunt dat în urmărire generală pe ţară :D ).
Parerea mea e ca vecinatatea Dunarii nu are nici o legatura cu performanta jocului la unele rase romanesti si asta in primul rand sub motivatia ca noi nu avem rase de jucatori care sa "pluteasca" pe curenti cum e cazul altor rase.Si apoi,folosirea curentilor e mai mult apanajul raselor de zburatori cu zbor artistic care,intr-adevar folosesc curentii de aer pentru a se mentine la inaltime si "a pluti" astfel.Cred mai degraba ca e vorba de originea porumbeilor pe care ii avem si poate n-ar fi rau sa ne gandim ca rasele crescute indeosebi in Muntenia sunt rase cu coada lata fata de cele mai raspandite in Ardeal ,care sunt rase cu coada ingusta,iar majoritatea covarsitoare a jucatorilor buni sunt din cadrul raselor cu coada lata,singura exceptie reprezentand-o oarecum rollerul de Birmingham.
ReplyDeleteCat priveste dezamagirea colegului nostru din Franta vizavi de calitatile bimotatilor sai e poate justificata dar in mod cert prematura.Si aici ar putea fi o multime de cauze dintre care cu siguranta e acea privind provenienta porumbeilor sai.Adica nu-i suficient sa primesti cateva exemplare de mai proasta calitate pentru a eticheta intr-un anume fel o intreaga rasa.Ceea ce am inteles mai putin e treaba cu "incetineala" in hranire a ardelenilor fata de celelalte rase pe care le detine care ar fi iarasi o "bila neagra" la adresa acestora.Oare faptul ca sunt ultimii sositi in crescatoria respectiva n-ar putea fi un motiv pentru care acestia sunt ceva mai "retinuti"?!
La prima parte a mesajului, dvs. ştiţi mai bine. Totuşi, o comparare corectă a Rolerilor străini şi ai noştrii în acelaşi mediu ar fi edificatoare. Definitiv.
ReplyDeleteCât despre a doua parte, îmi stătea pe ”limbă” să-i spun lui Nicolas că se grăbeşte. Mai sunt membrii ai forumului francez care au probleme cu porumbei din categoria de zbor si joc pe care se străduiesc să-i facă să zboare din nou şi nu prea reuşesc... Dacă renunţă aşa de uşor, nici nu vor reuşi. Uneori e nevoie de generaţii întregi să repari ce au stricat alţii. Şi asta nu face decât să-mi dea dreptate în ”confruntarea” cu @Fredx de pe forumul lor.
Totuşi, mă aşteptam la o reacţie a posesorilor de jucători ardeleni din ţară. Crescători care să vorbească despre porumbeii lor, care să prezinte adevăratele calităţi ale jucătorilor. Însă probabil că tocmai aceşti crescători nu au acces la internet.