Porumbare stravechi - Partea 1

Am vazut recent un articol pe www.porumbei.ro despre voliere. Un incepator pasionat cerea planuri pentru voliere. E bine cand ai de la cine sa ceri planuri de executie a unei voliere si este si mai bine cand iti poti permite sa o construiesti. Pasiunea cresterii porumbeilor o intalnim la persoane de toate varstele, indiferent de conditia sociala. Si pe vremuri fiecare isi facea voliera dupa puteri. Unii si-o zideau in piatra, altii doar leagau cu sfoara stinghii de lemn in chip de colivie. Ferirea de curentii de aer nu era o prioritate, era suficient sa ofere adapost impotriva ploii si a ninsorii. Ca in salbaticie, unde pasarile nu beneficiaza de sistemele de incalzire ale porumbeilor debili din ziua de azi, dependenti de prezenta crescatorului si de medicamentele acestuia. O sa incerc sa gasesc poze edificatoare cu "colivii" din trecut. Dar mai intai, sa ne amintim de conditiile in care traia porumbelul de stanca, cuibarea si crestea pui.





Porumbelul de stanca. Pe atunci, imun la "raceli" cauzate de curentii de aer.



E adevarat, cu timpul, porumbeii au devenit mai sensibili si mai fragili pentru ca au inceput sa fie inchisi in pormbare care ii fereau de vicisitudinile vremii.





Voliera medievala din piatra. Imagine surprinsa in timpul filmarilor la "Cavalerii Mesei Rotunde". E poza care m-a determinat sa incep documentarea in domeniu.





Porumbarul de la Castelul Richards, Herefordshire in 1906









Porumbarul bisericii Compton Martin, Somerset.





Porumbarul Cavalerilor Templieri in Garway





Porumbar la Hellens





Turnul de porumbei Mounthooly Doocot, Aberdeenshire, construit in stil Gotic.





Insula Tinos, Grecia. Voliera are 7-8 metri inaltime, exteriorul este bogat ornamentat si permite cuibarirea porumbeilor, adapostindu-i de intemperiile vremii.





Castelul Westenhanger cu turn de porumbei





Turn de porumbei, Franta, proprietatea Grateloup.





Porumbarul de la Karanis. Ruinele Karanis, Egipt



















Alte porumbare, majoritatea din Scotia (doar asupra unei poze am dubii in ce priveste originea)



Mai jos, un text in engleza ce descrie "Valea porumbarelor" din Cappadocia, Turcia.


Pigeon Houses
Near Uchisar is a valley that has become quite popular with hikers. It is known by many names (Valley of the Pigeon Lofts, Dovecote Valley, Pigeon Valley) but they all refer to the thousands of pigeon houses that have been carved into the soft tufa since ancient times. Although they can be found throughout Cappadocia, they are especially plentiful in this valley which must have one of the greatest collections of pigeon lofts in the world. They were carved wherever space allowed including abandoned caves and the walls of collapsed churches. They lack the architectural interest of the doocots of Scotland or the elaborate Persian pigeon towers but their sheer numbers are astonishing. In Cappadocia, pigeons have long been a source of food and fertilizer. The advent of chemical fertilizers has reduced the use of pigeon fertilizer. However, some farmers still maintain their lofts because they insist that the reputation of Cappadocian fruits as the sweetest and most succulent in Turkey is entirely due to the pigeons' droppings.

Comments

Popular posts from this blog

Prospectiuni ilegale?

Roller-ul de Birmingam - un concurent serios

Jucătorul de Călăraşi - între mit şi realitate