Posts

Showing posts from October, 2007

Jucătorul de Călăraşi - între mit şi realitate

Image
Material trimis de d-l Adrian Nistor Fără îndoială că, datorită calităţilor sale, Jucătorul de Călăraşi poate fi considerat o emblemă a columbofiliei româneşti, pentru că, pe lângă însuşirile sale estetice deosebite, ceea ce-l recomandă şi pentru creşterea în scopuri exclusiv ornamentale, acesta are şi calităţi sportive deosebite, oferind amatorilor adevărate spectacole cu zborul şi, mai ales, jocul său. Alegerea direcţiei sau scopului pentru care a fost şi este crescut Jucătorul de Călăraşi este o opţiune personală a fiecăruia dintre crescători, numai că niciodată un astfel de porumbel crescut exclusiv închis în volieră nu va oferi satisfacţiile pe care le poate oferi zborul şi jocul, deosebit de spectaculos şi destul de rar întâlnit la alte rase de jucători, respectiv unul rapid şi în şnururi foarte lungi, întâlnit la un jucător de Călăraşi. Acum, ca să înţelegem mai bine ceea ce este Jucătorul de Călăraşi e necesar, ca în cazul oricărei alte rase, şi în măsura în care este posibil p...

Federaţia Columbofilă Italiană

Image
Pentru lucrătorii români din Italia, pasionaţi de porumbei (în special voiajori), care vor să intre în contact cu crescători de porumbei italieni, apăsaţi pe poză şi ajungeţi pe situl oficial al Federaţiei Columbofile Italiene.

Porumbare stravechi - Partea a 3-a

Image
Turnul de porumbei din Salento, Italia. Boxele (firidele) pentru cuibarit. Insa, cel mai interesant amanunt, turnul nu are acoperis. Este blocat accesul la cuiburi de catre persoane din afara dar nu exista si acoperis. Banuiesc ca acest turn era folosit pentru colectarea de materii fecale (gainat). Situl unde puteti vedea aceste poze: http://www.alisalento.it/gallery.htm Vila italiana cu porumbar, aflata in circuitul de agroturism. Am observat pe siturile de turism francez si italian, multe ferme cu porumbar sau turnuri de porumbei transformate in vile pentru turisti!

Porumbare stravechi - Partea a 2-a

Image
De data asta ne mutam in Franta, mult mai bogata in porumbare decat Anglia. Este o poza de pe situl francez http://www.culture.gouv.fr , sit bogat in poze si informatii. Trebuie sa marturisesc ca prima poza de pe acest sit mi-a placut mai mult dar am ales-o pe aceasta pana la urma pentru ca arata a fi construita de o persoana mai putin avuta si deci, mai aproape de oamenii obisnuiti. Din pacate, nu prea [...] ma astept sa gasesc porumbare apartinand taranilor pentru ca acestea erau in mod sigur construite din lemn si probabil nu au rezistat in timp, o sa mai caut. Este poza unui porumbar de dimensiuni mai mari, construit in 1674. Mai multe detalii gasiti pe acest sit: http://perso.orange.fr/daniel.bernardeaux Porumbarul din Vasse, datat la sfarsitul secolului XVI. Turnul Anne, este un turn medieval fortificat. La 20 de minute de catedrala orasului Albi (daca franceza mea este corecta).

Porumbare stravechi - Partea 1

Image
Am vazut recent un articol pe www.porumbei.ro despre voliere. Un incepator pasionat cerea planuri pentru voliere. E bine cand ai de la cine sa ceri planuri de executie a unei voliere si este si mai bine cand iti poti permite sa o construiesti. Pasiunea cresterii porumbeilor o intalnim la persoane de toate varstele, indiferent de conditia sociala. Si pe vremuri fiecare isi facea voliera dupa puteri. Unii si-o zideau in piatra, altii doar leagau cu sfoara stinghii de lemn in chip de colivie. Ferirea de curentii de aer nu era o prioritate, era suficient sa ofere adapost impotriva ploii si a ninsorii. Ca in salbaticie, unde pasarile nu beneficiaza de sistemele de incalzire ale porumbeilor debili din ziua de azi, dependenti de prezenta crescatorului si de medicamentele acestuia. O sa incerc sa gasesc poze edificatoare cu "colivii" din trecut. Dar mai intai, sa ne amintim de conditiile in care traia porumbelul de stanca, cuibarea si crestea pui. Porumbelul de stanca. Pe atunci, i...